Бургаският районен съд остави в ареста 60-годишния Зоран Камилов, обвинен в

...
Бургаският районен съд остави в ареста 60-годишния Зоран Камилов, обвинен в
Коментари Харесай

Оставиха в ареста Зоран, обвинен за трафик на 88 мигранти

Бургаският областен съд остави в ареста 60-годишния Зоран Камилов , упрекнат в трафика на 88 мигранти. Той беше арестуван в неделя в региона към бургаския комплекс „ Меден рудник “. В неговия ТИР бяха открити афганистанците. Неговите юристи желаеха да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение – „ подписка “ или „ домакински арест “.  

По време на заседанието прокуратурата  изиска от съда налагането на най-тежката мярка " задържане под стража ", защото Зоран Камилов е жител на Северна Македония и няма непрекъснат адрес в страната ни. Друг претекст беше, че в границите на два месеца обвиненият македонец е влизал 7 пъти в България за по 2-3 часа. 

" Такова е подозрението ни сега, че всяко едно от тези влизания, защото е било доста за малко, може би се касае за редовно осъществяване на подобен жанр активност. В каросерията на камиона е транспортирана огромната група от хора, 88 души. Касае се за хора, свободно поставени на пода, без седалки, без колани, без нищо, нямаше никаква херметизация. Тези неща предстоят да бъдат изяснени. Експертизи ще се назначават в този аспект ", разясни прокурорът по делото Христо Христов. Той добави, че има следствие и за определяне на други забъркани по случая. " В тази тенденция няма негово подпомагане. Лицето е съдействало дотолкоз, доколкото когато е спрян от полицейските чиновници, не е оказвал опозиция. Всичко останало са го свършили органите на Министерство на вътрешните работи ", уточни Христов. 

По време на разпитите мигрантите са показали, че всеки един от тях е платил между 2000 евро – 3000 евро  за превозването им. 

Адвокатите на Зоран  поискаха да му бъде наложена по-лека мярка, „ парична гаранция “ или „ домакински арест “. Техният претекст е, че не е осъждан, има и здравословни проблеми. Адвокат Борислав Янков уточни, че това, че Зоран е влизал няколко пъти в страната не значи, че той е правил закононарушения. " Все отново е интернационален водач. Той е влизал за два часа в страната, няма по какъв начин за два часа от границата с Македония да пристигна до Бургас, с товарен автомобил да пресече цялата страна, да мине повече от 380 км. Има здравословни проблеми, тези неща в допълнение с писмени доказателства ще можем да ги подкрепим. Доколкото знам има два инсулта, само че това е единствено по думи на негови близки. Съдействал е на следствието - каквото е знаел е споделил ", изясни юристът.

По време на съвещанието 60-годишният македонец призна виновността си и сподели, че съжалява за постъпката си. За сходно закононарушение се планува затвор от 1 до 6 години.

Основен проблем при разпитите на мигранти е, че няма задоволително преводачи , уточни прокурорът Христо Христов. " Буквално се броят на пръстите на едната ми ръка. По някои преводи и характерни езици даже е един единствен преводач, който работи от 7.00 ч. сутринта до 00.00 ч. - 01.00 ч. през нощта. Човекът просто изнемогва. Целият потенциал на Министерство на вътрешните работи е зает, само че преводачите са със свободна процедура, те не са към органите на Министерство на вътрешните работи. Също по този начин имаме сериозен миграционен напън в територията на бургаския областен регион. Ежедневно се хващат групи. Вчера сме задържали още двама водачи. Единият от тях е иракчанин, другият е турчин. Групи с мигранти още веднъж, с два автомобила по 5 души във всеки от тях. Предстои да бъде гледана и тяхната мярка  в Районен съд - Средец ", разясни прокурорът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР